Suntem o echipă de pedagogi și îi sprijinim pe scriitori şi ilustratori să creeze cărţi care să reflecte diversitatea etnică a României, punând accent pe comunităţile rome.

 
P1090032 modified.jpg

Gabriela Nenciu

Gabriela predă la Universitatea Brandeis. Anterior a predat la Universitatea Dartmouth şi a dobândit experienţă într-un context internaţional în cadrul rețelei Institutului Francez. Fiind convinsă că diversitatea socială trebuie reflectată în cultură, s-a specializat în design de proiecte culturale în cadrul unui master la Universitatea Sorbona.

magda.jpg

Maria Militaru

Maria este membră a comunitații din Ferentari și a echipei Clubului de Educație Alternativă din 2011. Este cea la care copiii apelează atunci când vine vorba de teme, educație remedială, dar mai ales creativitate prin metode non-formale. 

 

Cris.jpg

Cris Pirvu

Cris are o experienţă de 5 ani în domeniul cooperării educative şi culturale franco-române. A predat limba franceză studenţilor chinezi, în calitate de profesor la Universitatea Sun Yat-sen. Interesul său pentru acţiunea socială a condus-o către stagiul efectuat în cadrul Directoratului General pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune la Comisia Europeană.

 
 

Magda Matache

Magda este instructor în cadrul FXB Center for Health and Human Rights al Universității Harvard. Este directoarea Programului pentru Romi, o iniţiativă care promovează strategii de cercetare inovatoare şi evaluează studiile de cercetare internaționale referitoare la romi. Aria sa de cercetare acoperă domenii precum drepturile copiilor şi adolescenţilor romi, segregarea în educaţie şi cercetarea participativă.

 

 

Policy Center for Roma and Minorities, prin intermediul Clubului de Educaţie Alternativă, ne este partener în cadrul acestui proiect. Clubul de Educație Alternativă este un program non-formal lansat în 2010 care este frecventat astăzi de peste 200 de copii romi şi nu numai din cartierul Ferentari. Obiectivul său este de a-i sprijini pe aceşti copii să iasă din cercul vicios al marginalizării, sărăciei şi lipsei de speranță, cu ajutorul sportului şi educaţiei alternative.

Suntem parteneri si cu Global Shapers Bucharest Hub.

De ce avem nevoie de cărți care să promoveze diversitatea în literatura pentru copii?

Intr-o mare măsură literatura, desenele animate, cărţile de istorie şi producţia culturală şi educativă românească nu au pus în valoare diversitatea culturală a României prin personaje, poveşti sau istorisiri rome. In general, copiii romi nu se pot identifica cu eroi de cărți care să le semene ca înfăţişare sau care să provină dintr-un mediu familiar. 

Personajele sau povestirile care reflectă diversităţile specifice zonelor geografice au puterea de a-i sensibiliza pe copii şi pe adolescenţi către acceptare, diversitate şi incluziune. Personajele şi povestirile rome nu numai că pot dezvolta mândria şi încrederea copiilor romi în propriile lor aspiraţii, dar pot de asemenea contribui la clădirea unor interacţiuni sociale nepărtinitoare între copiii romi şi cei non-romi.