fetita capa_00327.png
15.jpg
baloane.jpg
8.jpg
8.jpg
fetita capa_00327.png

The New Storytellers


SCROLL DOWN

The New Storytellers


V-aţi întrebat vreodată cum e viaţa copiilor romi din cartierele mărginașe ale Bucureştiului? Ei se pregătesc să își spună poveştile - voi sunteţi gata să-i ascultaţi?

Noii Povestitori este un proiect destinat scriitorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă.

Anul acesta, asociația  Cu Alte Cuvinte organizează, alături de două îndrăgite autoare, 12 ateliere de creație la care va participa un grup de copii din Ferentari. Poveștile lor vor fi o sursă de inspirație și documentare pentru o carte de ficțiune ilustrată. Cinci sute de exemplare vor fi donate către școli si ONG-uri locale.

15.jpg

Povestitorii nostri


Povestitorii nostri


Povestitorii noştri locuiesc în Ferentari, un cartier bucureştean care găzduieşte una dintre cele mai dezavantajate comunităţi ale oraşului şi unde un număr semnificativ de adolescenţi romi sunt expuşi excluderii, discriminării şi, uneori, abuzurilor. Cu toate acestea, deşi existenţa lor cotidiană este îngreunată de inegalităţi şi de nesiguranţa zilei de mâine, atunci când se întâlnesc sunt deschiși, cu poftă de joacă şi de cunoaştere. Povestitorii noştri se numără printre cei 200 de copii şi adolescenţi care participă în mod curent la activităţile Clubul de Educaţie Alternativă: ateliere de artă, jurnalism şi povestiri; street-dance şi sport; educaţie remedială şi mentorat. 

Ei sunt gata să devină eroii propriilor lor poveşti şi să le împărtăşească cu voi!

baloane.jpg

Autoarele


Autoarele


 

Adina Rosetti

Adina este o îndrăgită scriitoare de literatură pentru adulți și copii. A scris Domnișoara Poimâine și  joaca de-a Timpul, selectată în catalogul “The White Ravens”, cu cele mai frumoase 200 cărți pentru copii din lume, lansat în cadrul Târgului internațional de carte de la Frankfurt 2015. Cea mai recentă apariție este De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură (și alte 10 intrebări fantastice). Adina colaborează ca jurnalistă cu numeroase publicații.

 
 
unnamed (1).jpg

Irina Dobrescu

Irina este o binecunoscută ilustratoare de cărţi pentru copii şi una dintre rarele artiste de bandă desenată din România. A studiat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti până în 2003 şi este cofondatoarea Clubului Ilustratorilor din România. A ilustrat numeroase cărţi pentru copii şi a câştigat Premiul Arthur în 2014 pentru Povestea unui lup jucător de poker, pe care a scris-o şi ilustrat-o.

 
8.jpg

Proiectul nostru


Proiectul nostru


Proiectul Noii Povestitori promovează diversitatea etnică și culturală în literatura pentru copii din România.

Impreună cu un facilitator al Clubului pentru Educație Alternativă din Ferentari, autorii vor concepe și anima 12 ateliere de creație pentru copii între 10 și 12 ani. Atelierele au un dublu obiectiv: pe de o parte, vor servi drept sursă de inspirație și documentare; pe de altă parte, vor dezvolta creativitatea și abilitățile de povestitor ale copiilor. Participanții vor crea povești prin jocuri creative, desen, scurte înregistrări video și scris.

Autorii  vor folosi poveștile colectate prin ateliere pentru a scrie o carte în care realitatea se va împleti cu fantasticul. Ele se vor inspira și din bogata tradiție a poveștilor rome.

Pe termen lung, ne dorim să implementăm acest proiect și în alte țări din Europa, în parteneriat cu actori locali. Ne dorim de asemenea, să organizăm ateliere de creație literară pentru autori romi în devenire.


 

„Asta e cea mai tare aventură din viața mea!’’– ne-a mărturisit Antonio, care are 12 ani și care a participat la proiectul Live From Giulești.

Am implementat cu succes, în perioada iunie- septembrie 2016, un pilot al proiectului nostru, în cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de capitală europeană a culturii (București 2021). Atunci am lansat, în calitate de coautori, o iniţiativă de artă urbană participativă. O echipă de artişti a lucrat timp de două zile cu 19 copii și adolescenţi din Giulești-Sârbi, un alt cartier defavorizat de la marginea Bucureştiului. 

Copiii și adolescenții au răspuns la cinci provocări creative prin care au povestit câte ceva din viața lor și care s-au încheiat cu un interviu final. Timp de două săptămâni, ei și-au fotografiat cartierul, prietenii, familia.

8.jpg

Cine suntem


Cine suntem


Suntem o echipă de pedagogi și îi sprijinim pe scriitori şi ilustratori să creeze cărţi care să reflecte diversitatea etnică a României, punând accent pe comunităţile rome.

 
P1090032 modified.jpg

Gabriela Nenciu

Gabriela predă la Universitatea Brandeis. Anterior a predat la Universitatea Dartmouth şi a dobândit experienţă într-un context internaţional în cadrul rețelei Institutului Francez. Fiind convinsă că diversitatea socială trebuie reflectată în cultură, s-a specializat în design de proiecte culturale în cadrul unui master la Universitatea Sorbona.

magda.jpg

Maria Militaru

Maria este membră a comunitații din Ferentari și a echipei Clubului de Educație Alternativă din 2011. Este cea la care copiii apelează atunci când vine vorba de teme, educație remedială, dar mai ales creativitate prin metode non-formale. 

 

Cris.jpg

Cris Pirvu

Cris are o experienţă de 5 ani în domeniul cooperării educative şi culturale franco-române. A predat limba franceză studenţilor chinezi, în calitate de profesor la Universitatea Sun Yat-sen. Interesul său pentru acţiunea socială a condus-o către stagiul efectuat în cadrul Directoratului General pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune la Comisia Europeană.

 
 

Magda Matache

Magda este instructor în cadrul FXB Center for Health and Human Rights al Universității Harvard. Este directoarea Programului pentru Romi, o iniţiativă care promovează strategii de cercetare inovatoare şi evaluează studiile de cercetare internaționale referitoare la romi. Aria sa de cercetare acoperă domenii precum drepturile copiilor şi adolescenţilor romi, segregarea în educaţie şi cercetarea participativă.

 

 

Policy Center for Roma and Minorities, prin intermediul Clubului de Educaţie Alternativă, ne este partener în cadrul acestui proiect. Clubul de Educație Alternativă este un program non-formal lansat în 2010 care este frecventat astăzi de peste 200 de copii romi şi nu numai din cartierul Ferentari. Obiectivul său este de a-i sprijini pe aceşti copii să iasă din cercul vicios al marginalizării, sărăciei şi lipsei de speranță, cu ajutorul sportului şi educaţiei alternative.

Suntem parteneri si cu Global Shapers Bucharest Hub.

De ce avem nevoie de cărți care să promoveze diversitatea în literatura pentru copii?

Intr-o mare măsură literatura, desenele animate, cărţile de istorie şi producţia culturală şi educativă românească nu au pus în valoare diversitatea culturală a României prin personaje, poveşti sau istorisiri rome. In general, copiii romi nu se pot identifica cu eroi de cărți care să le semene ca înfăţişare sau care să provină dintr-un mediu familiar. 

Personajele sau povestirile care reflectă diversităţile specifice zonelor geografice au puterea de a-i sensibiliza pe copii şi pe adolescenţi către acceptare, diversitate şi incluziune. Personajele şi povestirile rome nu numai că pot dezvolta mândria şi încrederea copiilor romi în propriile lor aspiraţii, dar pot de asemenea contribui la clădirea unor interacţiuni sociale nepărtinitoare între copiii romi şi cei non-romi.