Proiectul Noii Povestitori promovează diversitatea etnică și culturală în literatura pentru copii din România.

Impreună cu un facilitator al Clubului pentru Educație Alternativă din Ferentari, autorii vor concepe și anima 12 ateliere de creație pentru copii între 10 și 12 ani. Atelierele au un dublu obiectiv: pe de o parte, vor servi drept sursă de inspirație și documentare; pe de altă parte, vor dezvolta creativitatea și abilitățile de povestitor ale copiilor. Participanții vor crea povești prin jocuri creative, desen, scurte înregistrări video și scris.

Autorii  vor folosi poveștile colectate prin ateliere pentru a scrie o carte în care realitatea se va împleti cu fantasticul. Ele se vor inspira și din bogata tradiție a poveștilor rome.

Pe termen lung, ne dorim să implementăm acest proiect și în alte țări din Europa, în parteneriat cu actori locali. Ne dorim de asemenea, să organizăm ateliere de creație literară pentru autori romi în devenire.


 

„Asta e cea mai tare aventură din viața mea!’’– ne-a mărturisit Antonio, care are 12 ani și care a participat la proiectul Live From Giulești.

Am implementat cu succes, în perioada iunie- septembrie 2016, un pilot al proiectului nostru, în cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de capitală europeană a culturii (București 2021). Atunci am lansat, în calitate de coautori, o iniţiativă de artă urbană participativă. O echipă de artişti a lucrat timp de două zile cu 19 copii și adolescenţi din Giulești-Sârbi, un alt cartier defavorizat de la marginea Bucureştiului. 

Copiii și adolescenții au răspuns la cinci provocări creative prin care au povestit câte ceva din viața lor și care s-au încheiat cu un interviu final. Timp de două săptămâni, ei și-au fotografiat cartierul, prietenii, familia.